گل زعفران ها از جمله زعفران نگین سحرخیز شامل گلبرگ، کلاله، برچه، برگ و یک ریشه (بنیاز) است.
لازم است بدانید که هر نخ زعفران از دو قسمت کلاله (قسمت قرمز) و استایل (قسمت سفید) تشکیل شده است. کلاله قرمز به عنوان زعفران نگین استفاده می شود.
سرگل: سر کلاله است که دارای سه شاخه، بدون سبک (قسمت زرد) است.
نگین: شامل سرگل و قسمتی است که کلاله از چندشاخه بودن خارج می شود. جالب است بدانید که زعفران نگین از نظر ظاهر و رنگ قویتر از زعفران سرگل است.
پوشال: شامل نگین و قسمت پایین زرد (سبک).
دسته یا نخ کامل (دخترپیچ): کل نخ زعفران حاوی کلاله با سبک ۴ تا ۵ سانتی متری.
در قسمت بعدی روش هایی برای ارزیابی کیفیت زعفران از طریق ظاهر، رنگ، عطر، طعم، وزن، چرب بودن و بسته بندی آن معرفی خواهیم کرد.
به ظاهر تک تک نخ های زعفران توجه کنید.
ظاهر یک نخ زعفران و 4 جزء اصلی آن را به خاطر بسپارید زیرا هر قسمت از زعفران کیفیت و قیمت متفاوتی دارد.
به خاطر داشته باشید که هنگام خرید زعفران به شکل شیپور مانند یک نخ زعفران که انتهای آن باریک است توجه کنید.
زعفران را می توان به راحتی با گیاهانی که شکل و ظاهری مشابه دارند مانند گلرنگ، ابریشم ذرت، الیاف مصنوعی، چغندر خشک و ریشه نارگیل فروخت.
زعفران خالص به دلیل وجود پیکروکروسین کمی تلخ است. علاوه بر این، می تواند تا حدودی قوی یا تیز باشد، اما هرگز نباید طعم شیرینی داشته باشد.
اگر طعم زعفران شیرین باشد، برای فروش محصول را با عسل یا شکر رقیق کرده اند تا وزن آن افزایش یابد.
زعفران عطری شیرین و مطبوع دارد و هر چه تازه تر باشد بوی آن قوی تر می شود. می گویند هنگام بوییدن زعفران مرغوب باید عسل و یونجه واقعی را بو کرد.